Benny Julås inspelat

Tvistens Frikyrkoförsamling

Advent - Förväntningar

30 nov 2015

Främlingen

27 sept 2015

Guds bekräftelse

7 dec 2014

Guds helighet

13 dec 2015

Guds härlighet

18 jan 2015

Gudsbilden

1 februari 2015

Himlen

10 augusti 2014

Homiletik

16 augusti 2015

Benny Julås inspelat

Predikningar mm

Hur bemöter vi ondskan?

28 november 2015

Hur Jesus undervisade

25 oktober 2015

Kvitta liv mot liv

4 maj 2013

Kyndelsdagen

8 februari 2015

Livet efter detta

31 oktober 2015

Nedtonad

9 november 2014

Rättfärdighet

29 juni 2014

Sanna tillbedjare

3 januari 2016

Sidledsförflyttning

3 augusti 2014

Syndaskuld och förlåtelse

28 september 2015

Vad har vi att förlora

25 januari 2015

Pröva något nytt under 2016!


Det finns, vad jag vet, bara två personer som gått på vatten. Den ene är givetvis Jesus, men den andre är lärjungen Petrus. Jesus visar att han råder över skapelsen när han bestämmer sig för att gå på vattnet över sjön Gennesaret. Han bara går! Det finns liksom inga betänkligheter om vattnet ska bära eller inte. Han bara går!


Petrus blir spontant hänförd av att se Mästaren komma gående så han vädjar om att få möta honom på vattnet. Han tycks inte ens hinna tänka efter. Jesus uppmanar Petrus att komma. Petrus stiger ur båten och strosar iväg. Han går snarare på Jesu ord än på vattnet och så länge han litar på Jesus bär vattnet. Vi vet att Petrus börjar se sig omkring och märker hur vågorna piskar mot benen, då börjar han sjunka. Det var egentligen inte tvivlet på om vattnet skulle bära eller inte som var själva problemet, utan förmodligen tvivlen på Jesu ord.


Jag tror inte Petrus gick på vattnet någon mer gång efter denna händelse. Han kunde inte ”gå i tro” lite när som helst och strunta i att ta båten. Lika lite kunde han rycka ut ett ord ur Bibeln, som rör sig om liknande under, och bara gå på i tro. Det fungerar inte riktigt så. Å andra sidan tror jag det är fullt möjligt att få gå på vattnet i vår tid också - om nöden kräver. Jag vet, det låter kanske naivt, men om Gud uppmanade någon att gå så skulle vattnet bära. Är Gud allsmäktig så är han.


Petrus bad om att få göra det omöjliga, att få möta Jesus på vattnet. Tänk att våga be om det omöjliga. Tänk att våga testa något nytt, våga pröva! Vad spännande att stiga över båtkanten och pröva om det bär! Jesus uppmuntrade Petrus att pröva. Fast nu gick det ju ”så där” för Petrus. Men det tycks som att Jesus gillade Petrus spontanitet och när han började sjunka så fanns ju Mästaren där till hjälp.


Vi är säkert vana att sitta ned i vår båt och hålla oss innanför kanten. Men tänk om vi under detta nya år skulle pröva att ta ett steg utanför den där trygga zonen. Våga testa något oprövat! Det kunde vara spännande att be Gud leda oss ut ur våra trygga vanor och kanske finna hur Gud kan bära oss i olika omständigheter. Ty för Gud är inget omöjligt!


Benny Julås