RCA

Tvistens FrikyrkoförsamlingRCA


Vårt engagemang i RCA = Centralafrikanska Republiken startade relativt sent och aktualiserades när EFK bildades.


Centralafrikanska Republiken (franska: République centrafricaine) är en tidigare fransk koloni. Landet blev självständigt 1960.
RCA är ett av världens fattigaste länder där det ligger inbäddat mitt i Afrika, strax norr om ekvatorn. Befolkningen är mestadels jordbrukare som genom uppoffrande arbete just klarar att försörja den närmaste familjen. Landet är annars rikt på naturtillgångar.

Landet är en republik och har det sista året drabbats av en allvarlig väpnad konflikt med strider mellan folkgrupper från norr och söder.


2009 hade landet ett uppskattat invånarantal om 4,6 miljoner. Huvudstaden heter Bangui och hade 2003 cirka 670 000 invånare.


EFK´s arbete i RCA har bedrivits under nästan 90 år. Samarbetskyrkan heter EEB (Eglise Evangelique Baptise), är helt självständig och har cirka 65 000 medlemmar.


Tvistens Frikyrkoförsamling stödjer arbetet vid en teologisk högskola i huvudstaden Bangui.Tyvärr har Centralafrikanska Republiken på senare år varit utsatt för ett förödande inbördeskrig. EFK hjälpinsatser har dock kunnat fortgå via de inhemska kontakter man haft sedan många år.


Du kan läsa mer om arbetet i RCA via EFK hemsida som du når under ”Länkar”.