Ombyggnad 2015

Tvistens Frikyrkoförsamling

Med början under juni månad 2015 och fram till början av oktober samma år har vi genomfört en omfattande renovering av missionshuset.

Här nedan kan du via bilder följa förloppet

Renoveringen av

Missionshuset 2015


Ett omfattande arbete!

Bilder från invigningen

2015-10-10

Från Invigningsfesten


Lördagen den 10 oktober 2015 återinvigde vi missionshuset efter sommarens omfattande renovering.


Vi inbjöd via affischer, kontakter genom JKS och via en stor annons i tidningarna. Över hundra kom för att fira kvällen tillsammans med oss.


Vi hade dukat upp långbord både i kyrksalen och i serveringsrummet men platserna räckte ändå inte till för alla som kom. Kökspersonalen offrade sig och intog sin förplägnad i köket! Borden var vackert dekorerade med porslin, brutna servetter, gröna kvistar och vackra dahlior. Kyrksalen och serveringsrummet var upplyst av levande ljus  och utanför brann marchaller välkomnande för besökarna.


Vi bjöds på landgång och hembakade prinsesstårtor. Givetvis kaffe eller te för dem så önskade.


Programmet var av samkvämskaraktär. Syskonbandet sjöng liksom en trio bestående av Anna-Lena Hjalmarsson. Margaretha Engström och Jessica Pettersson ackompanjerade av Håkan från Skåne. Vidare fick vi både sång och ett pianostycke av Lars Anglert.


Vår pastor Benny Julås talade och höll sedan i en invigning där även Anna-Lena och Margaretha medverkade.


Christer O berättade om arbetet och visade ett bildspel sammansatt av Marat U. Marat hade sedan ytterligare ett rullande bildspel under serveringen.


Många tog tillfället att ge församlingen en hälsning. Så hade Rut och Evert Nilsson, Ängelholm, gjort. Vivan Winqvist hade sänt en gåva och en hälsning. Från Senorens missionsförsamling hade skickats en blomma och en hälsning. Torhamns Filadelfiaförsamling representerades av Lars Nilsson. Mats Lindbom hälsade från Jämjö Fria Församling och berättade att man å Tvistens vägnar givit en gåva till Sjukhuskyrkan. Anders Olsson hälsade både från Sjukhuskyrkan, Jämjö EFS och från Jämjö kyrkoförsamling. Anders Bertling frambar ytterligare en hälsning från sig liksom församlingen i Torhamn som ju Tvisten samarbetar med. Monica Thörnberg talade och Stig sjöng en sång vilket uppskattades.


Kvällen blev en både värdig men samtidigt också gemytlig samling där alla verkade trivas.


Nu ser vi fram emot att fylla missionshuset med innehåll. Vi påminde varandra om att det är nu det verkliga arbetet börjar. Vår önskan är att missionshuset ska få vara en plats där människor känner sig välkomna och hemma för att där kunna fördjupa kontakten med Skaparen.

Renoveringen av missionshuset är klar!


Ombyggnaden av missionshuset har varit ett stort projekt.


Det började 2013 med köket som var i stort behov av renovering.


Den skrymmande, inbyggda trappan till oinredda vinden togs bort. Resterna av den gamla murstocken likaså. Skåp, spis, kyl och frys hade gjort sitt efter många års användning.


Det gamla, oisolerade golvet bröts upp och krypgrunden rensades. Ett nytt, isolerat golv lades in.


De två ytterväggarna tilläggsisolerades invändigt och de båda fönstren flyttades och ersattes med nya treglas isolerrutor. Ett nytt, isolerat tak byggdes upp och i detta en lucka med stege till vinden.


Därefter lades ett nytt övergolv in. Nya köksskåp hade inhandlats på Ikea. Dessa monterades och sattes på plats tillsammans med två nya spisar, två nya kylskåp och en ny frys. Den gamla diskbänken kunde återmonteras.


En ny skjutdörr sattes in mot serveringsrummet och till sist även en elmanövrerad serveringslucka.


Nu har vi ett funktionellt och modernt kök som betyder större möjligheter att inbjuda till kommande samlingar.


Måndagen den 1 juni 2015 grep vi oss så an med att tömma kyrksalen på alla inventarier. Allt staplades noggrannt på estraden. Sedan plastade vi in denna och vikväggen mot serveringslokalen.


När allt var tömt började vi att ta bort alla golvlister, kablar mm. Därefter kunde vi börja att bryta upp golvet. Överst låg ett furugolv som troligen lades in någon gång på sextiotalet. Det hade helt enkelt lagts ovanpå det gamla golvet från 1909 (missionshuset invigdes nyårsdagen 1910).


Vi hade tänkt vara rädda om det äldsta golvet men det visade sig vara i mycket dålig kondition och fick kasseras. Även de gamla golvbalkarna var i dåligt skick och måste tas bort. Under dessa låg huggna stenblock som burit upp golvet. En längsgående hjärtbalk var placerad mitt i salen och vid vardera sidan ytterligare en. I dessa hade man huggit ut spår för de tvärgående golvbalkarna.


Vi kunde konstatera att det var gott om utrymme under de främre balkarna medan det var mindre avstånd till underliggande mark längre bak. Trots detta var skadorna störst framtill. För att åtgärda detta har vi säkrat upp väggarna och är i färd med att ta bort och ersätta den gamla syllen (den balk varpå väggen vilar).


Allt gammalt virke har eldats upp. Vi hade en dag utan vind så eldandet kunde ske utan risk!


Måndagen den 8 juni tog vi upp en öppning i ytterväggen. Hans-Erik kunde med hjälp av Anders Gustafssons grävmaskin gräva ut i grunden. Arbetet fullbordades på tisdagen


Måndag- tisdag 15 -16 juni lade vi in dränering. En arm lades centralt och sedan ytterligare en arm på vardera sidan omslutande utrymmet som ett C. De tre rören kopplades samman och leddes ut till en befintlig ledning rakt utanför huset. Den ledningen avvattnar takrännor och dränering sedan gammalt och ledningen mynnar i en brunn invid den västra stenmuren.


Ett styvt arbete var att lägga tillbaka de gamla stenarna till grundmuren. Det var huggna block av rejäla dimensioner så det krävdes både grävmaskin och tre spett för att få dem på plats. Det stora hål vi tagit upp i väggen ovanför lämnades tills vidare eftersom betongbilen måste kunna komma in med sin betongränna för att vi ska slippa skyffla betongen för hand.


I botten har vi därefter lagt ett 20 - 25 cm tjockt lager av dränerande grov singel. På de båda gavelsidorna sattes L-element i frigolit för att avgränsa mot torpargrunden under kök - entré liksom estrad.


Måndag - tisdag 22 - 23 lade vi ut plastfilm och sedan frigolitskivor.Därefter armeringsmattor som najades samman. En massa distanser i plast håller upp mattorna så att de hamnar på lagom nivå i betongen.


Måndag den 29 juni kom betongbilen! Den kunde bara ta 7,5 kubikmeter och egentligen hade vi behövt en halv till men genom att sänka plattan under estraden kunde vi få betongen att räcka. Dagen därpå hade den härdat. Vi kunde då sätta igen hålet i ytterväggen, byta tre fönster och regla upp för den nya insidan av ytterväggen.


Måndag 6 juli fortsatte arbetet. Då satte vi panel på ytterväggen och därefter kunde vi börja att regla upp på insidan av väggarna.


Måndag - tisdag 13 - 14 juli fortsatte arbetet inom och utomhus. Vi bytte även de tre fönstren på baksidan av missionshuset, satte fönsterfoder och plåtar samt fortsatte dra rör och kablar för el, datorer, högtalare mm.


Vecka 30 fortsatte arbetet. Måndag - tisdag 20 - 21 juli isolerade vi två väggar, satte OSB-skivor och gips samt gjorde klart runt fönster, satte tillbaka skjutdörren mot serveringsrummet (dörren har flyttats) mm.


Den 3 och 4 augusti fortsatte vi med att spackla väggarna i stora salen och i serveringsrummet. Vi målade även taket i det senare. Benny satte fönstersmygar i stora salen. Vi har även tagit hem material till estraden.


Äntligen! Har du målat och tapetserat hemma har du sannolikt känt detsamma. Det tråkiga med ack så nödvändiga underarbetet är klart. Vi har spacklat, slipat, spacklat och slipat. Igen och igen. Nu tycker vi oss kunna vara nöjda!


Taken i både stora och lilla salen har målats. En kommitté har valt färg, väv och tapeter. Nu har vi börjat att sätta upp tapeterna i lilla salen. De är ljusgrå och kommer att bli ett lyft för rummet.


Vi har även gjort klart för att kunna sätta upp glasfiberväv på väggarna i kyrksalen. Sedan har vi städat av så att vi kan måla utan hinder.


Hasse har arbetat hårt med våra ytterdörrar. Efter styvt arbete med slipning mm har han lackerat dem med ädelträlack. De har blivit mycket vackra!


Vi har även köpt hem delar av ett nytt parkettgolv. Jämjö Träindustri gavoss ett bra pris.


Den 17 och 18 augusti fortsatte vi med tapetsera klart i serveringsrummet. Vi satte även upp glasfiberväven i kyrksalen. Benny har slipat betonggolvet. Vi städade upp och dammsög inför läggningen av parkettgolvet. Pontus Gunnarsson har börjat arbeta med att tillverka en ny mixermöbel.


Den 24 och 25 augusti har vi målat klart i kyrksalen och tapeterna är på plats i serveringsrummet! Där har vi även lagt in ett nytt parkettgolv i stället för den väldigt slitna plastmattan som fanns förut. Den lägre delen av estraden har börjat byggas upp igen. Vi har köpt in nya stolar till serveringsrummet.


Ett nytt parkettgolv har lagts in i kyrksalen och på estraden. I stället för bredspackling sattes en renoveringstapet på de tre väggarna och därefter den definitiva tapeten. Pontus Gunnarsson, på Isaks Ädelträ i Nättraby, har tillverkat en ny möbel i ek. Den ersätter den gamla och rymmer mixerbordet, CD-spelare, ger plats till en dator, elektriska reglage mm. Nu är möbeln monterad och på plats. Alla reglage likaså.

 

De nya stolarna till serveringsrummet är uppackade. Talarstolen har minskats ned i bredd. Den, liksom altarbordet, har målats i grått. Lampetter har satts upp som ska ersätta ljusen på var sida om estraden. Strålkastare har monterats upp. En ny ljudanläggning har köpts in och satts upp. Bosse har målat kvarstående delar av fasaden utvändigt.


Lördagen den 3 oktober samlades vi för att städa ur lokalerna efter ombyggnaden. Rullgardiner, gardinstänger och nya gardiner kom på plats. Tre rader med långbord ställdes upp för att användas i samband med invigningen lördagen därpå. Läs om denna här ovan.


Renoveringen har alltså pågått under cirka fyra månader. Vi har lagt ner nästan 1900 arbetstimmar och kostnaden uppgår till omkring 200 000 kronor för material. Allt arbete har gjorts frivilligt och gratis.


Till ovanstående kommer den arbetstid och de kostnader som lagts  ner på ombyggnaden av köket.


Nu har vi ett funktionellt missionshus som kan fungera bra för lång tid framöver.


Vår önskan och bön är nu att vi ska kunna fylla lokalerna med ett meningsfullt innehåll. Det är nu det verkliga arbetet börjar! Vad vill Gud göra med oss och genom vår församling?