Med början under juni månad 2015 och fram till början av oktober samma år har vi genomfört en omfattande renovering av missionshuset.
Här nedan kan du via bilder följa förloppet
Renoveringen av
Missionshuset 2015
Ett omfattande arbete!
Bilder från invigningen
2015-10-10
Från Invigningsfesten
Lördagen den 10 oktober 2015 återinvigde vi missionshuset efter sommarens omfattande renovering.
Vi inbjöd via affischer, kontakter genom JKS och via en stor annons i tidningarna. Över hundra kom för att fira kvällen tillsammans med oss.
Vi hade dukat upp långbord både i kyrksalen och i serveringsrummet men platserna räckte ändå inte till för alla som kom. Kökspersonalen offrade sig och intog sin förplägnad i köket! Borden var vackert dekorerade med porslin, brutna servetter, gröna kvistar och vackra dahlior. Kyrksalen och serveringsrummet var upplyst av levande ljus och utanför brann marchaller välkomnande för besökarna.
Vi bjöds på landgång och hembakade prinsesstårtor. Givetvis kaffe eller te för dem så önskade.
Programmet var av samkvämskaraktär. Syskonbandet sjöng liksom en trio bestående av Anna-Lena Hjalmarsson. Margaretha Engström och Jessica Pettersson ackompanjerade av Håkan från Skåne. Vidare fick vi både sång och ett pianostycke av Lars Anglert.
Vår pastor Benny Julås talade och höll sedan i en invigning där även Anna-Lena och Margaretha medverkade.
Christer O berättade om arbetet och visade ett bildspel sammansatt av Marat U. Marat hade sedan ytterligare ett rullande bildspel under serveringen.
Många tog tillfället att ge församlingen en hälsning. Så hade Rut och Evert Nilsson, Ängelholm, gjort. Vivan Winqvist hade sänt en gåva och en hälsning. Från Senorens missionsförsamling hade skickats en blomma och en hälsning. Torhamns Filadelfiaförsamling representerades av Lars Nilsson. Mats Lindbom hälsade från Jämjö Fria Församling och berättade att man å Tvistens vägnar givit en gåva till Sjukhuskyrkan. Anders Olsson hälsade både från Sjukhuskyrkan, Jämjö EFS och från Jämjö kyrkoförsamling. Anders Bertling frambar ytterligare en hälsning från sig liksom församlingen i Torhamn som ju Tvisten samarbetar med. Monica Thörnberg talade och Stig sjöng en sång vilket uppskattades.
Kvällen blev en både värdig men samtidigt också gemytlig samling där alla verkade trivas.
Nu ser vi fram emot att fylla missionshuset med innehåll. Vi påminde varandra om att det är nu det verkliga arbetet börjar. Vår önskan är att missionshuset ska få vara en plats där människor känner sig välkomna och hemma för att där kunna fördjupa kontakten med Skaparen.
Renoveringen av missionshuset är klar!
Ombyggnaden av missionshuset har varit ett stort projekt.
Det började 2013 med köket som var i stort behov av renovering.
Den skrymmande, inbyggda trappan till oinredda vinden togs bort. Resterna av den gamla murstocken likaså. Skåp, spis, kyl och frys hade gjort sitt efter många års användning.
Det gamla, oisolerade golvet bröts upp och krypgrunden rensades. Ett nytt, isolerat golv lades in.
De två ytterväggarna tilläggsisolerades invändigt och de båda fönstren flyttades och ersattes med nya treglas isolerrutor. Ett nytt, isolerat tak byggdes upp och i detta en lucka med stege till vinden.
Därefter lades ett nytt övergolv in. Nya köksskåp hade inhandlats på Ikea. Dessa monterades och sattes på plats tillsammans med två nya spisar, två nya kylskåp och en ny frys. Den gamla diskbänken kunde återmonteras.
En ny skjutdörr sattes in mot serveringsrummet och till sist även en elmanövrerad serveringslucka.
Nu har vi ett funktionellt och modernt kök som betyder större möjligheter att inbjuda till kommande samlingar.
Måndagen den 1 juni 2015 grep vi oss så an med att tömma kyrksalen på alla inventarier. Allt staplades noggrannt på estraden. Sedan plastade vi in denna och vikväggen mot serveringslokalen.
När allt var tömt började vi att ta bort alla golvlister, kablar mm. Därefter kunde vi börja att bryta upp golvet. Överst låg ett furugolv som troligen lades in någon gång på sextiotalet. Det hade helt enkelt lagts ovanpå det gamla golvet från 1909 (missionshuset invigdes nyårsdagen 1910).
Vi hade tänkt vara rädda om det äldsta golvet men det visade sig vara i mycket dålig kondition och fick kasseras. Även de gamla golvbalkarna var i dåligt skick och måste tas bort. Under dessa låg huggna stenblock som burit upp golvet. En längsgående hjärtbalk var placerad mitt i salen och vid vardera sidan ytterligare en. I dessa hade man huggit ut spår för de tvärgående golvbalkarna.
Vi kunde konstatera att det var gott om utrymme under de främre balkarna medan det var mindre avstånd till underliggande mark längre bak. Trots detta var skadorna störst framtill. För att åtgärda detta har vi säkrat upp väggarna och är i färd med att ta bort och ersätta den gamla syllen (den balk varpå väggen vilar).
Allt gammalt virke har eldats upp. Vi hade en dag utan vind så eldandet kunde ske utan risk!
Måndagen den 8 juni tog vi upp en öppning i ytterväggen. Hans-Erik kunde med hjälp av Anders Gustafssons grävmaskin gräva ut i grunden. Arbetet fullbordades på tisdagen
Måndag- tisdag 15 -16 juni lade vi in dränering. En arm lades centralt och sedan ytterligare en arm på vardera sidan omslutande utrymmet som ett C. De tre rören kopplades samman och leddes ut till en befintlig ledning rakt utanför huset. Den ledningen avvattnar takrännor och dränering sedan gammalt och ledningen mynnar i en brunn invid den västra stenmuren.
Ett styvt arbete var att lägga tillbaka de gamla stenarna till grundmuren. Det var huggna block av rejäla dimensioner så det krävdes både grävmaskin och tre spett för att få dem på plats. Det stora hål vi tagit upp i väggen ovanför lämnades tills vidare eftersom betongbilen måste kunna komma in med sin betongränna för att vi ska slippa skyffla betongen för hand.
I botten har vi därefter lagt ett 20 - 25 cm tjockt lager av dränerande grov singel. På de båda gavelsidorna sattes L-element i frigolit för att avgränsa mot torpargrunden under kök - entré liksom estrad.
Måndag - tisdag 22 - 23 lade vi ut plastfilm och sedan frigolitskivor.Därefter armeringsmattor som najades samman. En massa distanser i plast håller upp mattorna så att de hamnar på lagom nivå i betongen.
Måndag den 29 juni kom betongbilen! Den kunde bara ta 7,5 kubikmeter och egentligen hade vi behövt en halv till men genom att sänka plattan under estraden kunde vi få betongen att räcka. Dagen därpå hade den härdat. Vi kunde då sätta igen hålet i ytterväggen, byta tre fönster och regla upp för den nya insidan av ytterväggen.
Måndag 6 juli fortsatte arbetet. Då satte vi panel på ytterväggen och därefter kunde vi börja att regla upp på insidan av väggarna.
Måndag - tisdag 13 - 14 juli fortsatte arbetet inom och utomhus. Vi bytte även de tre fönstren på baksidan av missionshuset, satte fönsterfoder och plåtar samt fortsatte dra rör och kablar för el, datorer, högtalare mm.
Vecka 30 fortsatte arbetet. Måndag - tisdag 20 - 21 juli isolerade vi två väggar, satte OSB-skivor och gips samt gjorde klart runt fönster, satte tillbaka skjutdörren mot serveringsrummet (dörren har flyttats) mm.
Den 3 och 4 augusti fortsatte vi med att spackla väggarna i stora salen och i serveringsrummet. Vi målade även taket i det senare. Benny satte fönstersmygar i stora salen. Vi har även tagit hem material till estraden.
Äntligen! Har du målat och tapetserat hemma har du sannolikt känt detsamma. Det tråkiga med ack så nödvändiga underarbetet är klart. Vi har spacklat, slipat, spacklat och slipat. Igen och igen. Nu tycker vi oss kunna vara nöjda!
Taken i både stora och lilla salen har målats. En kommitté har valt färg, väv och tapeter. Nu har vi börjat att sätta upp tapeterna i lilla salen. De är ljusgrå och kommer att bli ett lyft för rummet.
Vi har även gjort klart för att kunna sätta upp glasfiberväv på väggarna i kyrksalen. Sedan har vi städat av så att vi kan måla utan hinder.
Hasse har arbetat hårt med våra ytterdörrar. Efter styvt arbete med slipning mm har han lackerat dem med ädelträlack. De har blivit mycket vackra!
Vi har även köpt hem delar av ett nytt parkettgolv. Jämjö Träindustri gavoss ett bra pris.
Den 17 och 18 augusti fortsatte vi med tapetsera klart i serveringsrummet. Vi satte även upp glasfiberväven i kyrksalen. Benny har slipat betonggolvet. Vi städade upp och dammsög inför läggningen av parkettgolvet. Pontus Gunnarsson har börjat arbeta med att tillverka en ny mixermöbel.
Den 24 och 25 augusti har vi målat klart i kyrksalen och tapeterna är på plats i serveringsrummet! Där har vi även lagt in ett nytt parkettgolv i stället för den väldigt slitna plastmattan som fanns förut. Den lägre delen av estraden har börjat byggas upp igen. Vi har köpt in nya stolar till serveringsrummet.
Ett nytt parkettgolv har lagts in i kyrksalen och på estraden. I stället för bredspackling sattes en renoveringstapet på de tre väggarna och därefter den definitiva tapeten. Pontus Gunnarsson, på Isaks Ädelträ i Nättraby, har tillverkat en ny möbel i ek. Den ersätter den gamla och rymmer mixerbordet, CD-spelare, ger plats till en dator, elektriska reglage mm. Nu är möbeln monterad och på plats. Alla reglage likaså.
De nya stolarna till serveringsrummet är uppackade. Talarstolen har minskats ned i bredd. Den, liksom altarbordet, har målats i grått. Lampetter har satts upp som ska ersätta ljusen på var sida om estraden. Strålkastare har monterats upp. En ny ljudanläggning har köpts in och satts upp. Bosse har målat kvarstående delar av fasaden utvändigt.
Lördagen den 3 oktober samlades vi för att städa ur lokalerna efter ombyggnaden. Rullgardiner, gardinstänger och nya gardiner kom på plats. Tre rader med långbord ställdes upp för att användas i samband med invigningen lördagen därpå. Läs om denna här ovan.
Renoveringen har alltså pågått under cirka fyra månader. Vi har lagt ner nästan 1900 arbetstimmar och kostnaden uppgår till omkring 200 000 kronor för material. Allt arbete har gjorts frivilligt och gratis.
Till ovanstående kommer den arbetstid och de kostnader som lagts ner på ombyggnaden av köket.
Nu har vi ett funktionellt missionshus som kan fungera bra för lång tid framöver.
Vår önskan och bön är nu att vi ska kunna fylla lokalerna med ett meningsfullt innehåll. Det är nu det verkliga arbetet börjar! Vad vill Gud göra med oss och genom vår församling?
Judisk historia
Abraham
Judarnas historia går tillbaka till de tre patriarkerna: Abrham, Isak och Jakob. Arma bodde i Ur som var en stad i Babyloniern (nuvarande Irak)
I 1 Mos 12:1-4 talar Gud till Abraham som då hette Abram:
Herren sade till Abram: "Lämna ditt land, din släkt och ditt hem, och gå till det land som jag skall visa dig. [2] Jag skall göra dig till ett stort folk, jag skall välsigna dig och göra ditt namn så stort att det skall brukas när man välsignar. [3] Jag skall välsigna dem som välsignar dig, och den som smädar dig skall jag förbanna. Och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som du har fått."
A skulle alltså bryta upp från sitt hem och sin släkt. Det måste ha varit ett svårt beslut men gör som Gud har sagt:
1 Mos 13:4 Abram bröt upp, som Herren hade befallt, och Lot följde med honom. Abram var 75 år när han1 Mos 13: lämnade Harran.
Abram var alltså 75 år. En aktningsvärd ålder.
I 1 Mos 12:7 förklarar Gud vad som är syftet med resan: Herren uppenbarade sig för Abram och sade: "Åt dina ättlingar skall jag ge detta land." Abram byggde där ett altare åt Herren, som hade uppenbarat sig för honom.
Abram var alltså 75 år och hade inga barn. Han invände mot Gud:
24 år senare var han 99 år. Gud talade då åter med honom
1 Mos 17:1-5 När Abram var 99 år uppenbarade sig Herren för honom och sade: "Jag är Gud den Väldige. Håll dig alltid till mig och var oförvitlig. [2] Jag skall instifta ett förbund mellan mig och dig och göra din ätt övermåttan talrik." [3] Då föll Abram ner på sitt ansikte, och Gud sade till honom: [4] "Detta är mitt förbund med dig: du skall bli fader till många folk. [5] Därför skall du inte längre heta Abram: ditt namn skall vara Abraham, ty jag skall låta dig bli fader till många folk.
Kanaan är i Gamla testamentet i Bibeln namnet på landet väster om floden Jordan, senare känt som kungariket Israel och - efter det israelitiska folkets splittring i två riken - sydriket Juda respektive nordriket Israel. I Nya Testamentet är den romerska provinsen benämnd Judéen resp. Galiléen. Något senare Palestina som romarna till sist kallade landet - samt nuvarande staten Israel och de palestinska områdena Gaza resp. Västbanken. Namnet Kanaan är även känt från äldre egyptiska källor, och landet tillhörde tidvis det forntida Egypten.
1 Mos 15:1-5
En tid därefter kom Herrens ord till Abram i en syn: "Var inte rädd, Abram! Jag är din sköld. Du skall bli rikt belönad." Abram sade: "Herre, min Gud, vad är det du vill ge mig? Och han sade: "Du har inte låtit mig få några barn, och därför blir det min tjänare som ärver mig." Men Herrens ord till honom löd: "Det blir inte han som ärver dig utan en av ditt eget blod." Och Herren förde honom ut och sade: "Se upp mot himlen och räkna stjärnorna, om du kan! Så talrika skall dina ättlingar bli."
Varför valde Gud just Abraham? I 1 Mos 15:6 läser vi Abram trodde Herren, och därför räknade Herren honom som rättfärdig. Han var också en mycket gästfri man
I Bibeln kan vi läsa om Isak och hans som Jakob. Hungersnöd bredde ut sig och man fick söka hjälp i Egypten dit Jakob kommit på svårförklarade vägar. Josef förlät sina bröder (De blev förfäder till Israels tolv stammar) och blev väl mottagna i Egypten som var ett bördigt land. Livet för israeliterna fungerade bra till en början, men efter en tid gjordes hebréerna/israeliterna till Faraos slavar. Några hundra år senare uppträdde Mose på den historiska scenen. Den dåtida Faraon fruktade det stora antalet israelitiska barn skulle komma att ta över landet. Han befallde då att alla nyfödda israelitiska gossebarn skulle dödas. Men den israelitiska gossen Mose räddades av Faraos dotter, eftersom Moses syster hade lagt honom i en vasskorg i floden Nilen och hoppats på det bästa. Mose blev adopterad och uppfostrad som prins vid Faraos hov. Efter att ha slagit ihjäl en egyptisk slavdrivare som piskade en israelit tvingades Mose fly. Under flykten fick Mose i uppdrag av Gud att föra israeliterna ut ur Egypten tillbaka till det förlovade landet, Kanaan.
Mose
I Egypten behandlas judarna först väl men av nya härskare förslavas de och lever 400 år i hårt slaveri. I 1 Mos 2 och följande kan vi läsa om Mose och hur Gud använder honom och hans bror Aron.-
Efter Många svårigheter befrias judarna och Påbörjar sin återvandring till det utlovade landet.
Folk fördrivs
I landet bodde flera folk. Dessa hade lämnat Guds väg och levde helt Gudsfrånvänt. Gud fördrev dem därför och gav deras plats åt judarna. Gud hade skapat dem och hela världen. Därför hade han makt och rätt att göra detta.
Olika kungariken
Judarna ville vara som andra folk. De bad till Gud om en kung och trots mörka framtidsmoln fick de sin vilja igenom. Saul var den förste. Han började bra men avföll snart och Ersattes av kung David. Jerusalem blev rikets huvudstads. Arkeologer har hittat en 2 000 år gammal inskription som innehåller ”hela” namnet Jerusalem. Det är det tidigast kända exemplet på stavningen ”Jerushalajim”, så som stadens namn skrivs på hebreiska i dag
Davids son Salomo fick bygga det första templet
Romerska väldet
Under århundraden var Israel en romersk provins. ÅR 66 startade ett uppror mor romarna som dock slogs ner och år 70 förstördes det andra templet av romarna och plundrades på sitt innehåll.
År 132 inleddes ytterligare en treårig revolt ledd av Simon Bar Kokva. Även denna slogs ned. och judarna fick inte längre no i Jerusalem. Stadens namn ändrades till Aela Capitolina. Judarna fick inte längre bosätta sig i staden utan fördrevs.
Korsfarartiden
är ett tragiskt kapitel i judarnas historia. Alltsedan har judarna haft en önskan att återvända. Små skaror hade redan tidigt återvänt.
Theodor Hertzl bildade en politisk rörelse _ Sionismen som arbetade för detta mål i full skala. Det skulle dröja till långt in på 1800-talet innan tanken på allvar väcktes om att alla judar borde flytta till det land som deras avlägsna förfäder en gång flytt ifrån cirka 50 generationer tidigare. En återkommande judisk bön hade visserligen hela tiden varit ”nästa år i Jerusalem”, men det hade framförallt haft en religiös, andlig innebörd.
Under den andra halvan av 1800-talet, under intryck av tidens nationalistiska stämningar och en antisemitism som på många håll växte i styrka, började allt fler judar, särskilt från Östeuropa, flytta till Palestina för att bosätta sig där. De var pionjärer för sionismen, en nationalistisk rörelse som formellt grundades 1896, det år då den österrikiske journalisten Theodor Herzl publicerade boken Dar Judenstaat (Judestaten). Själv var Herzl inte religiöst praktiserande jude, utan snarare agnostiker,
Under århundradena styrdes sedan Kanaan av olika härskare. Samtidigt spreds judarna ut över världen. I Sverige tror man att den första juden bosatte sig på Gustav Vasas tid.
På 1800-taqlet var Israel i stort sett öde.
Mark Twain var en amerikansk författare, reporter och tidningsman. Mark Twain var lots på flodbåtar 1857–1861 och fick sitt litterära genombrott år 1865. Han är mest känd för romanerna Tom Sawyers äventyr från 1876 och Huckleberry Finns äventyr från 1884. PÅ slutet av 1800-talet reste h runt i Israel. Han beskrev landet som öde (det fanns då totalt 25 000 inv. – idag ca 1 miljon)
England
Vid tiden före första världskriget hade det islamiska, Ottomanska väldet makten över Israel. Engelsmännen besegrade dem och fick efter kriget Nationernas Förbunds uppdrag att Styra området.
Balfourdoktrinen
Den 9 november 1917 publicerades en kort artikel i tidningen The Times, under rubriken ”Palestina för judarna”. Själva texten bestod nästan enbart av ett par rader, skrivna av Arthur Balfour, Storbritanniens utrikesminister. Det väsentliga löd som följer: ”Regeringen ser med välvilja på upprättandet av ett nationellt hem för det judiska folket i Palestina, och kommer att på bästa sätt bemöda sig om att underlätta verkställandet av denna avsikt, under den tydliga förutsättningen att inget kommer att göras som kan vara till men för de mänskliga eller religiösa rättigheterna hos befintliga icke-judiska samhällen i Palestina, eller de rättigheter och den politiska ställning som åtnjuts av judar i något annat land.”
Englands regering svängde dock 180 grader. Araberna började opponera sig. Till slut böjde man sig och tog avstånd från det man tidigare sagt.
NU ströp man invandringen till Israel.
Redan före Hertzl framträdande hade judar alltså börjat återvända. Främst från Tsarryssland
Första invandringsvågen 1903 kom sedan 35 000 Judar till Israel. 1904 till 1914 Ytterligare 40 000. En tredje våg 1919 – 1923 var på 40 000.
En fjärde kraftig våg kom efter 1925 och omfattade 80 000. Dern största vågen kom sedan 1929 – 1939 då ca 250 000 invandrade.
. Det var den 17 februari 1939, drygt tre månader efter den tyska Kristallnatten. I Uppsala hade studenterna kallats till ett möte för att besvara frågan om Sverige borde ge asyl åt tio judiska läkare på flykt undan Nazityskland. Majoriteten av studenterna svarade nej.
1930-talet tog den judiska inflyttningen fart på allvar, i takt med att det nazistiska mörkret sänkte sig över Europa. I praktiken skapades då vad som brukar kallas ”fakta på marken” – en verklighet bortom teorier och slagord, som i det här fallet bestod av en inofficiell judisk stat, komplett med en egen, relativt välutrustad armé.
Éviankonferensen hölls den 6–15 juli 1938 i Évian-les-Bains hölls på initiativ av USA:s president Franklin D. Roosevelt. Representanter för 32 länder under Myron Charles Taylors ordförandeskap diskuterade en enhetlig plan för hjälpen åt flyktingar från Tyskland och Österrike. Syftet var att ordna en internationellt organiserad utvandring av politiska flyktingar, offer för nazistregimen, och att lösa de förföljda tyska judarnas bosättningsproblem i främmande länder. Inför konferensen framlagda rapporter visade, att redan vid denna tidpunkt 125 000 personer hade flytt från Tyskland och Österrike. Antalet som på grund av ras- och religionsförföljelse eller av politiska skäl behövde utvandra uppskattades samtidigt till 700 000. Grannländernas regeringar meddelade att de inte kunde omhänderta flera flyktingar såvida de inte befriades från dem som redan hade mottagits. Med undantag av Dominikanska republiken, som erbjöd sig att placera 100 000 personer i sitt jordbruk, ville ingen regering i Évian lova att öppna fristad för centraleuropeiska flyktingar. Man hyste på flera håll farhågor för att dessa vinddrivna människor skulle dra med sig politiska och sociala konflikter.
Exodus var 1947 ett fartyg med judiska flyktingar som avsåg resa till Brittiska Palestina. Fartyget lämnade Frankrike 11 juli 1947. De flesta emigranterna var överlevare från förintelsen som inte hade inresetillstånd till Palestina. Deras resa fick stor uppmärksamhet i massmedia. Storbritanniens flotta Royal Navy intog skeppet och deporterade alla passagerare till Europa.[1]
Suezkrisen
Det brittisk-franska Suezbolaget, som kontrollerade Suezkanalen, hade tillstånd att bedriva verksamheten fram till 1968, varefter ägandet skulle övergå till den egyptiska staten. Egyptens president Gamal Abdel Nasser beslöt dock att nationalisera Suezbolaget i förtid, den 26 juli 1956, ett beslut som av kanalens ägare uppfattades som en klar provokation och som, enligt deras mening, krävde en motreaktion. Israel, som betraktade Egypten som sin värsta fiende, anslöt sig till planerna för denna motreaktion [förtydliga].[13]
Suezkrisen (hebreiska Sinaikriget") kallas det krig där Israel, Storbritannien och Frankrike anföll Egypten i slutet av oktober 1956. De tre allierade, särskilt Israel, lyckades främst uppnå de omedelbara militära målen, men påtryckningar från USA och Sovjetunionen i FN och annorstädes tvingade dem att dra sig tillbaka
Sexdagarskriget
ide arabiska grannländerna, hade som i de föregående krigen, målsättningen att förinta den judiska statsbildningen. Ytterligare 11 muslimska länder bidrog med trupper till den arabiska sidan.[5][6][7]innan kriget attackerades israeliska städer och byar nära Syrien regelbundet. Israeliska trupper angrep byn as-Suma på Västbanken[16] och i början av 1967 ökade spänningarna vid gränsen mellan länderna. Efter falska rapporter[17] från Sovjetunionen om att Israel var nära att anfalla fick Syrien med sig Egypten och en rad andra arabstater och en militär uppladdning mot Israel påbörjades. I maj började egyptiska trupper marschera genom Sinaiöknen mot den israeliska gränsen, ockuperade en internationell fartygsväg[18] och hotade med att eliminera Israel.[19] I början av juni 1967 bestämde sig därför den israeliska ledningen för att slå till först, hellre än att riskera statens utplåning.
Yom Kippurkriger
Kriget ägde rum på Judarnas heligaste högtid: Yom Kippur och den muslimska fastemånaden Ramadan. Flertalet Judiska soldater hade ledigt och man tvingades till en snabb mobilisering. På morgonen den 6 oktober fick den israeliska underrättelsetjänsten dock ett tips att krig skulle bryta ut samma dag och Golda Meir beslöt därför att mobilisera. Klockan 14:00 gick den egyptiska armén över Suezkanalen och anföll de israeliska ställningarna. Den egyptiska armén kunde snabbt ta sig 10 kilometer förbi kanalen och de första israeliska motanfallen misslyckades. De israeliska styrkorna drabbades initialt av svåra förluster eftersom de inte räknat med att de egyptiska styrkorna hade tillgång till avancerade vapensystem som luftvärnsrobotar och pansarvärnsrobotar importerade från Sovjetunionen.
När egyptierna den 14 oktober beslöt sig för att fortsätta österut blev de tvungna att anfalla utan skydd av luftvärnet, vilket gjorde dem sårbara för israeliska flyganfall. Ett israeliskt motanfall (Operation Gazelle) som leddes av Ariel Sharon (som då var chef för 143:e pansardivisionen) lyckades utnyttja ett glapp mellan egyptiska 2:a och 3:e armén och slå sig fram till kanalen som korsades 15 oktober, vilket öppnade vägen mot Kairo.
Syrierna anföll Golanhöjderna och flera stridsvagnar förstördes, men syrierna stoppades (bl.a. med insats från "The Tzvika Force") och sedan fortsatte Israel sin framryckning till dess att de närmade sig Damaskus och en vapenvila inträdde.
Under tryck från USA, Sovjetunionen och FN ingick parterna då ett avtal om eldupphör. Under 1974 och 1975 kom länderna överens om ett israeliskt tillbakadragande från zonen närmast kanalen. I Israel var kritiken hård mot att landet hade kunnat tas med överraskning och regeringen med premiärminister Golda Meir i spetsen avgick i maj 1974.
Ordet togs i allmänt bruk som det populära namnet på två palestinska upplopp mot Israels annekteringspolitik på palestinska områden.
Intifada
Den första palestinska intifadan började i slutet av år 1987. Våldet hade inte tidigare varit så omfattande och något släppte som legat och grott, möjligen kan en utlösande händelse ha varit att fyra palestinska arbetare dödats i kollision med en israelisk lastbil.[1] Men upproret var dock bara ett led i den hårda konflikt som pågått sedan årtionden. Det som skedde var generalstrejker, man uppmanade andra att bojkotta israeliska produkter och försökte få en inhemsk produktion, självhushållningen ökade, och man gick in i direkta konfrontationer med den israeliska armén med bland annat stenar och molotovcocktails, varpå den israeliska armén svarade genom att använda gummimantlade stålkulor och andra vapen. Intifadan minskade i våldsamhet år 1991 och tog slut i samband med att Osloavtalet undertecknades i augusti 1993 och att den palestinska nationella myndigheten skapades.
Al-Aqsa-intifadan (även känd som den andra palestinska intifadan eller Oslo-kriget) var ett palestinskt uppror mot Israels ockupation av palestinska områden och inleddes den 28 september 2000 i samband med att Sharon gjorde ett uppmärksammat besök på mosképlatsen i Jerusalems Gamla Stad.
Varför byggdes ”muren”?
Nästan alla som kommer till Israel och får se ”muren”, frågar varför den byggdes och varför den fortfarande är kvar. Även de som aldrig varit i Israel kommenterar och frågar om denna mur.
Nedan är ett, av otaliga, exempel på hur vardagen och verkligheten såg ut under den fruktansvärda tid som den andra intifadan pågick. Jag vill alltså att ni ska förstå att följande var vardag under dessa år, och jag vill också att ni ska förstå smärtan, ilskan och förtvivlan som alla israeler kände eftersom alla var drabbade, inklusive jag själv.
En söndag i oktober 2003 kommer jag till skolan, där jag jobbar som engelsklärare. Under helgen har jag med flit undvikit att lyssna på nyheterna och är därför totalt ovetande om vad som hänt. I lärarrummet är stämningen tryckt, och en bild på en av mina studenter står på ett stativ med minnestext på.
Jag vågar knappt fråga vad som hänt med tanke på det säkerhetsmässiga läget i Israel. Svaret kan bara vara hemskt, och det är det. Mycket mer än jag kan ana.
Min student, Tzalik, eller Bezalel (30 år), går konditorlinjen, och i torsdags bakade han en födelsedagstårta åt sin son Liran, som skulle fylla 4 år veckan efter. Tårtan har Tzalik ställt i det stora kylskåpet som konditorerna använder för sina kreationer. På lördagen firar Tzalik sonens födelsedag på restaurang Maxim i Haifa, tillsammans med sin fru, Keren (29 år), sin dotter Noya (1 år) och sin mamma Bruria (59 år).
Bäst de alla sitter och äter, kliver en kvinnlig självmordsbombare in på restaurangen. Hennes namn är inte värdigt att nämnas. Hon ställer sig jämte Noya, som sitter i sin barnvagn, och spränger sig själv i luften. I ett slag mördar hon 21 oskyldiga människor, och skadar 58 lika oskyldiga människor.
Kvar av Tzalik och hans familj är bara födelsedagstårtan till Liran, den tårta som nu ingen vågar röra i det stora kylskåpet i skolan.
Som i en dimma går jag till dagens första lektion, en klass på cirka 20 judiska tjejer och en muslimsk kille. Mitt i undervisningen kommer jag till insikt om vad som hänt och brister ut i hulkande gråt. När mina studenter förstår vad det handlar om, utbryter pandemonium i klassrummet.
En av tjejerna blir hysterisk och skriker på en muslimsk kille, som i sin tur börjar gråta. Det visar sig att hon och flera andra i klassen har familj och vänner som också mördats av självmordsbombare. Vårt lilla klassrum blir hela Israel på några sekunder. Efter kaoset lyckas jag dock få alla att sätta sig ner på golvet, där var och en får säga och ge uttryck för precis vad de känner, i tur och ordning. Till slut sitter vi alla i en stor ring, håller varandras händer, gråter och förlåter.
Samma dag har vi senare krismöte på skolan. Vi lärare sätter ihop ett minneshäfte över Tzalik, som vi överlämnar till hans efterlevande – far och två systrar som inte var med på restaurangen den ödesdigra dagen. Jag är helt utan ord då vi lämnar över häftet, för inga ord i världen kan ge uttryck för allas våra känslor denna hemska dag.
Nu vill jag att ni läsare sätter er in i hur drygt 1 100 (egentligen 9 400) liknande situationer utspelade sig under denna tid – över hela Israel. Smärtan sliter i kroppen på oss som fortfarande är i livet. Ondskan slet sönder dem som inte överlevde.
Löfte om fred finns inte på den palestinska sidan. Tvärtom. Det palestinska ledarskapet belönar terrorister finansiellt (cirka 1,5 miljarder kronor under 2019), bland annat med hjälp av oavbrutet svenskt bistånd som okontrollerat öses över dem. UNRWA fortsätter att indoktrinera barn till att bli jihadister, där mord på en jude är likvärdigt med himmelriket. Omvärlden håller tyst när palestinsk terror drabbar judar, samt då palestinier hyllar Hitler och lovar att fullfölja hans plan.
Därför byggdes muren, och därför står den kvar.
Artikel i Världen idag skriven av Christina Toledano Åsbrink