Karl Allan Thörnberg

Karl-Allan Thörnberg

Tvistens FrikyrkoförsamlingKarl-Allan föddes den 15 mars 1922 i Huskvarna. Redan vid ett års ålder flyttade familjen till Karlskrona där han som äldste son växte upp med fyra bröder. Fadern var möbelsnickare och även Karl-Allan utbildade sig till en skicklig snickare.


1950 gifte Karl-Allan sig med Martha (född Olausson) och två söner växte upp i familjen. Hemmet präglades av en ovanligt stor gästfrihet. Dörren stod öppen för alla.


1962 kom Karl-Allan till tro och blev medlem av Lyckeby Fribaptistförsamling. Där kom han att lägga ner ett stort arbete till glädje för många.


1969 blev Karl-Allan avskild som predikant i Fribaptistsamfundet. Under åtta år reste han tillsammans med andra förkunnare landet runt och medverkade genom tal och sång i många mötesserier. Karl-Allan var också under en period medlem i Fribaptistsamfundets missionsstyrelse. 1975 – 80 var han pastor och föreståndare i Salem, Lyckeby. Efter att familjen flyttat till Hallarum var han 1992 – 95 pastor i Tvistens Frikyrkoförsamling, där han sedan dess varit medlem.


Karl-Allan var liksom sin hustru mycket musikalisk och startade 1964 Pilgrimssångarna, där han sedan var ledare under många år. Gruppen blev mycket populär och medverkade i otaliga möten och samlingar både på hemorten och på platser runtomkring. 1982 gav man ut ett band med ett urval av gruppens sånger. Karakteristiskt för Karl-Allans ledarskap var hans stora förmåga att entusiasmera och uppmuntra både yngre och äldre.

Karl-Allan och hustrun Martha har ofta sjungit tillsammans. Genom åren har de varit mycket uppskattade för sin vackra duettsång. 1983 gjorde de en studioinspelning av sånger som fortfarande hör till de mest önskade i närradions program.


Karl-Allan var initiativrik och mycket social. Han hade lätt för att knyta kontakter och kunde entusiasmera andra så att mycket blev uträttat. Framför allt hade han ett stort hjärta för ungdomarna i församlingen och uppmuntrade dem att våga använda sina gåvor. Han hade också en varm medkänsla med dem som på olika sätt hade det svårt.


Karl-Allan älskade havet. Som ung tog han jobb som gast på stora segeljakter i Stockholmstrakten. Själv var han en duktig seglare och delade gärna med sig av sina kunskaper. Tillsammans med sönerna byggde han även egna båtar.


Karl-Allan var även praktiskt kunnig på många olika områden. Många kan vittna om hans stora händighet. Hans uppfinningsförmåga tog sig ofta uttryck i finurliga lösningar på olika praktiska problem.


Under de sista åren kämpade Karl-Allan mot en svår sjukdom. Han avled 30 september 2004